Ahad, 30 Oktober 2011

Esok Bukanlah Semalam

Semalam,hari ini dan esok tak pernah pun hilang dari hidup kita, meskipun semakin berjalan waktu, semakin jauhlah ia.. Namun, bekas-bekasnya sentiasa ada.. Selagi kita bernyawa kita berada di sini, di tempat kita pada hari ini pun kerana peristiwa semalam dan kita berada di mana-mana jua pada esok hari pun kerana peristiwa hari ini.. Adakalanya, semalam itu lebih besar nilainya buat seseorang berbanding esok.. Semalam itu mendewasakan sedangkan esok me"remaja"kan.. Semalam makin bertambah sedangkan esok semakin berkurangan..

Hari ini dan esok, jangan pernah mahu mengaku kalah,jangan kerana hati disakiti.. Kita ingin musnahkan hidup kita.. Kembali pada niat asal cita-cita kita, apa yang ingin kita gapai dalam hidup, cari semula kekuatan dalam diri,bina semula jiwa yang terluka dengan kekuatan baru.. Orang yang selalu sabar,tak pernah berputus asa walaupun apa yang dihadapinya itu menyakitkan, akan selalu mendapat keuntungan dan kebahagiaan di akhirnya.

Hidup kita akan selalu dan tetap positif walaupun sakit bila kita diuji, walaupun pedih bila hati kita disakiti seandainya kita menerima segala takdir yang menimpa.. Semakin kita menghayati nilai takdir dengan kacamata iman, akan membawa kita semakin hampir pada Maha Pencipta.. Di kala itu, pintu kebahagiaan pasti akan terbuka untuk kita.. Apa yang kita lalui sebenarnya kita tak pernah bersendirian tapi DIA selalu bersama kita..

Andai kita melalui kehidupan hanya dengan menghadap ke arah hadapan tanpa menghadap ke arah belakang bererti kita tidak menghadap ke mana-mana arah sama sekali.. Sebab yang berlalu itu pelajaran.. Orang yang tak tahu menghargai hari yang telah berlalu, nescaya dia takkan tahu menghargai hari yang akan datang.. "Masa hadapan" dibina dengan "masa silam" kerana semalam juga adalah sebahagian daripada hari esok.. Mungkin ada yang mengatakan,'Awak dah berubah,tak seperti dulu'...

Hanya mampu tersenyum,tak perlu kata apa-apa.. Yang penting,cuba kembali membina jiwa, berubah ke arah lebih baik, lebih matang, lebih dewasa.. Kita berusaha untuk bina kekuatan jiwa, kata seorang sahabat.. "Semua orang berusaha.. Namun,natijah usaha itu tetap apa yang telah ditentukan oleh Allah.. Maka,redhalah dengan setiap ketentuanNya.. Andaikata seseorang ditakdirkan miskin oleh Allah misalnya, adakah dengan bersifat tidak redha terhadap ketentuanNya terhadap takdir tersebut boleh menyebabkan dia menjadi kaya?"..

Setiap orang pernah terluka hatinya, sebab itu satu perasaan yang DIA kurniakan dalam tiap-tiap diri manusia.. Kecewa atau dikecewakan, semuanya memberi kesan kepada kita.. Mungkin bila kita kecewa atau dikecewakan, dapat melembutkan jiwa kita yang ego selama ini.. Ataupun apa saja hikmah yang terkandung di sebalik anugerah kurniaanNya itu.. Sunnatullah dalam kehidupan ini dipenuhi dengan seribu satu ujian.. Sebab itu hidup duniawi ini terlalu sempit untuk mencari makna kebahagiaan sejati padanya melainkan orang yang bergantung padaNya.. Kebahagiaan hakiki takkan hadir daripada kepuasan dalam mengikut kehendak diri sendiri tapi ia hanya hadir daripada kepuasan dalam mengikut kehendakNya..

Semalam bukannya hari ini dan hari ini bukannya esok.. Tapi semalam,hari ini dan hari esok semuanya ada pengertian tersendiri untuk kita hayati...

... Ibu Nora ...
30/10/2011.. 1044

Tiada ulasan: